Farkındalık Videoları

HAYAL KURMA  MI? HAYAL GÜCÜ GELİŞTİRME Mİ?

Çoğumuzun büyüdükçe(!) kullanmamayı seçerek atıl hale getirdiği yeteneğimiz 'hayal kurmak' üzerine bir yazı bu.. Toplumsal olarak da 'çok fazla hayal kurma' , 'sürekli hayal kurma', 'hayal alemindesin sen' ve 'hayal dünyasında yaşama' gibi hayal gücümüzü küçümseyen yargılar nedeniyle olsa gerek ki, geri planda kalmış, bu yüzden üzerine pek konuşulmamış,  düşünülmemiş ve yazılar yazılmamıştır. Hayal gücü beynimizin sağ lobunun işlevlerinden olup doğuştan getirdiğimiz doğal olarakta çocukken sıkça kullandığımız yetimizdir. Bununla birlikte hayal kurmak üzerine ailenin ve toplumun olumsuz telkinleri ve sonra da eğitim sisteminin yapısı gereği arka plana attırılarak atıl hale getirilir ve zamanla körelir.

Günümüzde yavaş yavaş tekrar önemi ortaya çıktıkça 'nasıl  geri kazanırız?' ın yolları aranmaya başlandı. Hayal gücünü geliştirmek ve tekrar aktifleştirmek için gerekli 7 uygulamaları ve bu uygulamaların nasıl hayata geçirileceğini bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım.

Peki hayal gücü neden atıl bırakılır?

'Ayakların yere sağlam bassın' anlayışı yüzünden olası hayalperestlik eğilimi törpülenmeye çalışılırken, olan hayal gücüne olur. Oysa ki, Hayal gücü Hayalperestlikten çok farklıdır. Hayal edebilmek zihinsel bir işlevdir, aktif tutuldukça kişide hayal gücüde gelişir. Dünyada pek çok başarılı dahiye baktığımızda aktif olarak hayal güçlerini hedefleri doğrultusunda kullandıklarını görüyoruz. Başarının sırlarını bilenler hayal gücünün bunlardan biri olduğunu hatta en önemlilerinden biri olduğunu bilenlerdi ve hayal gücünün sihrini de deneyimlemiş dahilerdi. Demekle kalmayalım sizin için Hayal gücüne dair hangi ünlü ne demiş yazımın son bölümünde sizin için derleyelim.

Önce bu önyargıyı aşmak için hayal kurmadan kast edilenin, zihinde canlandırma olduğunu ve bunun hayalperestlikten çok farklı olduğunu söylemek gerek. Hayalperest kişi ütopik hayaller peşindedir ve adeta hayal dünyasında yaşar. Bir gün tutturacağına inandığından durmadan sayısal loto oynar ya da milli piyango peşindedir, gibi. Üzerine düşen eyleme geçme aşamasını da atlar hatta. Hayalperestin bakış açısı gerçekdışı olgular üzerinde kuruludur. Hayalperestlik toplumumuzda 'Polyannacılık' ile özdeşleştirilmiştir. Polyannacılık, algımızda pembe hayaller kurmak tanımıyla da eştir ve gerçekdışı bir iyimserliği ifade eder.

Gerçekçi iyimserlik ise hayal gücünden beslenir. Hayal kurmak bu yüzden hayalperest anlayıştan çok uzaktır. Hayal kurmak, zihinde gelecekle ilgili gerçekçi imgeler yaratabilme, imajlar oluşturabilme kaabiliyetidir. Bir modacı örneğin, var edeceği kıyafeti ekskize çizmeden önce onu zihninde canlandırmış ve oluşturmuş kişidir. Özellikle sanatçılarda bu yetenek aktif kullanılır.

Önemli bir nokta da, Hayal Kurmak tanımı toplumsal bilinçaltımızda hayalperestlikle eş anlamlı kodlandığı için bu ifadeye de önyargılıyız ve bilinçaltımız bununla ilgili hedefleri reddedebilir. Bu yüzden yazıda ve hayatımızda da bundan sonra hayal kurmak yerine zihinsel canlandırma ya da imgeleme ( imajinasyon) ifadesini kullanmak daha doğru olacaktır.

Peki hayal gücünün etkisi nedendir/nasıldır?

Hayal gücü zihni hazırlar, zihinde yapılan canlandırma kişiyi o hedefe ulaşabileceğine dair ikna eder, zihin gücü devreye sokulur. Bilinçaltı siz uykudayken de bu imajinasyon yönünde çalışır, siz farkında olmasanız da o yolları bulur, ilhamla ya da sezgisel olarak hissedersiniz ve yaparsınız. Fırsatları görmeye açık bir algıda olursunuz. Ayrıca bilinçaltı bu imgelemeleri gerçek kılacak eylemlerde bulunmanız yönünde içsel bir itilim duymanıza neden olur. Yani tüm bunları çaba ile değil, zorlama ile değil, ittirerek var etme çabası ile değil; Gönüllü, keyifle yapıyorken bulursunuz kendinizi. İşte bu da bilinçaltının güçlerinden sadece biri! Burdan da anlayacağımız gibi, aslında zihinsel imajinasyonun gücü, hayal gücü, bilinçaltının gücünü aktifleştirir. Hedefleriniz yönünde aktiflenmiş bilinçaltı gücünüz de sizi aktifleştirir, hepsi bu! Basit, bununla birlikte sistematik.. Mantığını da anladığımıza göre sıra uygulamaya geldi.

 

Sizlere de ulaşmak istediğiniz hedeflere doğru ilerlerken, eylemsel faaliyetleri gösterirken yani o uğurda emek verirken hayal gücünüzden yararlanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Denemesi bedava! Deneyin ve İmgelemelerinizin yani zihinde canlandırmalarınızın sonucu nasıl değiştirdiğini kendiniz görün.

Ve bundan sonra 'hayal kuruyorum' yerine 'imgeleme yapıyorum' deyin ya da 'imajinasyon' veya 'zihinde canlandırma' hangisi kolayınıza gidiyorsa onu. Ben zihinsel canlandırma ifadesini kullanmayı tercih ediyorum çünkü türkçe, bilincim de bilinçaltım da bunu daha iyi kabul ediyor. Hayatımızı yöneten bilinçaltımız olduğuna göre işimiz bilinçaltıyla; öyleyse onun için ordaki olumsuz dil kullanımı yerine olumlu ifadeyi kullanmak da bizi kestirme yollara çıkaracaktır.

Gelelim hayal kurmak ve hayal gücü ile ilgili özlü sözlere;

» Hayal gücü dünyayı yönetir. Napolyon

» Hayal kurmak bilmekten daha önemlidir. Albert Einstein

» Gelecek hayallere inananlara aittir. Eneanor Roosevelt

» Hayal ne kadar güçlüyse sonuçlar o kadar az hayalidir. Robert Moss

» Bilim, hayal gücüne ne kadar borçlu olduğunu bilmez. Emerson

» Ruh üstattır, hayal gücü alettir, vücut ise şekil değiştiren malzeme. Paracelsus

» Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür..Hayal gücü ise her yere.. Albert Einstein

» Neyi yapabiliyorsanız ya da yapabileceğinizi hayal ediyorsanız ona başlayın. Cesaretin içinde zeka, güç ve sihir vardır. Bir tomurcuğun içinde kapalı kalmanın risklerinden daha fazla acı verdiğinde zaman gelmiş demektir. Goethe

» Hayaller kalpte sakince sürdürüldüğünde gerçekleşir. Hayallerinizi dünyaya söylemeyin onları sevgiye fısıldayın. Saf bir kalple her şey başarılabilir. Evrenin ne yaptığını sorarsanız bu, her arzunuza kulak misafiri olmaktır. Deepak Chopra

» Zihninizde canlandırabildiğinizi, ellerinizde de tutabilirsiniz. Bob Proctor

» İnsan hayal kurduğu kadar bir tanrı, düşündüğü kadar ise bir dilencidir. Hölderlin

» Büyük düşünün ve Hayal kurmayı ihmal etmeyin: Yaratmanın başlangıcıdır düş gücü. Dilediğinizi düşler, düşlediğinizi amaçlar, amaçladığınızı yaratırsınız sonunda. Yaşamımız yaşadıklarımızla değil, beklentilerimizle şekillenir. Bernard Shaw

Haydi kolay gelsin bakalım. Şimdi sıra sizde, önce hedef belirleyin, sonra hedefin 'olmuşşşş' son halini zihninizde canlandırın. Sonra da bilinçaltınızın bu yaptıklarınıza karşılık olarak size sunduğu çözümlere doğru eyleme geçin, harekete geçin ve emeği verin. Hak ettiğinize inanın.

Hedefler yakındır, inandığınız ölçüde yakın! Ona giderken doğru adımları siz attıkça, o size koşacaktır..

Kavuştuğunuz gün, belki siz de hayal gücüne dair yeni biz söz söylersiniz.. 
kim bilir?

Sevgiyle

Sosyal Ağda Paylaşım